Wissal Khorshid: Irakese kapster en haarstyliste met prachtig plan voor eigen kapsalon

Wie is ze?

Wissal is een gedreven kapster met bergen ervaring uit Irak die van plan is haar passie en ervaring om te zetten in een succesverhaal. Ze is al 12 jaar in Nederland, maar doordat ze een groot deel hiervan heeft moeten wachten op een verblijfsvergunning heeft ze weinig kapperservaring kunnen opbouwen in Nederland waardoor het lastig was om aan een baan te komen. Voor Wissal naar Nederland kwam, had ze zelf 15 jaar een eigen kapsalon waar ze alle haarwensen van haar vrouwelijke klanten waar kon maken. Met een specialisatie in het verven van haar en haar grote kennis over verschillende soorten haar en hoe hier het beste mee omgegaan kan worden, zou het zonde zijn als Wissal geen kapsalon zou openen om met haar passie verder te gaan. Ze weet precies wat haar klanten willen en is van plan dit ook waar te maken wanneer ze de deuren kan openen.

Wat is haar drijfveer?

Met alle kennis en ervaring rond schoonheid en haarstyling, vindt Wissal het zonde om hier niet iets mee te doen om haar geld te verdienen. Toen Wissal nog in Irak woonde, runde ze 15 jaar lang haar eigen zaak en heeft ze zichzelf gespecialiseerd in het kleuren van haar. Ze geeft zelf aan dat ze het allerbeste is in het zetten van highlights en het mengen van kleuren om unieke en prachtige kleuren te creëren die perfect bij de wensen van haar klanten horen. Ook beschadigd haar kan Wissal stralend maken met haar kennis over verschillende haarsoorten. Al deze behandelingen is ze van plan uit te voeren met organische producten, omdat deze het allerbeste effect hebben op het haar zelf maar ook omdat dit het beste is voor het milieu en duurzaamheid. Omdat haar werk voor haar voelt als een hobby gaat ze weinig uitdagingen uit de weg en doet ze graag ook de haarstyling voor verschillende gelegenheden, waaronder bruiloften en feesten.

Waar staat ze nu en wat gaat ze doen?

Wissal heeft met dank aan MigrantINC al aardig veel voorbereidingen kunnen treffen. Zo hebben ze haar geholpen met het opzetten van haar ondernemingsplan en heeft haar zoon haar geholpen met het schrijven hiervan. Met behulp van MigrantINC heeft ze ook haar KvK-nummer al kunnen regelen en hebben ze op financieel vlak de opties bekeken om het plan tot werkelijkheid te brengen. Wissal heeft al een locatie op het oog die zij perfect vindt voor haar kapsalon. Wanneer alles rond is en zij de deuren kan openen, is Wissal van plan haar kapperscertificaat in Nederland te halen zodat ze er zeker van is dat dit voor geen problemen kan zorgen. In de toekomst is ze ook van plan dit certificaat te halen voor het knippen van mannen, zodat Wissal ook mannelijke klanten kan verwelkomen in haar salon en zodat ze haar bedrijf kan laten groeien en ontwikkelen. Wanneer dit allemaal succesvol verloopt, droomt Wissal ervan om meerdere zaken te openen om zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen.

Welke uitdagingen komt ze tegen?

Voor Wissal zelf een kapsalon wilde openen, was ze eerst opzoek naar een mogelijkheid om te werken in iemand anders kapsalon. Helaas werd ze nergens aangenomen, omdat ze alleen haar diploma uit Irak had. Zelf gelooft ze ook dat haar leeftijd een grote rol heeft gespeeld hierin. Ze gaf zelf ook aan dat de 10 jaar die ze heeft moeten wachten op haar verblijfsvergunning, haar veel jaren aan ervaring in Nederland heeft gekost en omdat ze weinig of geen ervaring had in het werken in Nederlandse salons wilde de BBZ haar geen regeling aanbieden. Dit vindt ze erg jammer, maar ze heeft er vol vertrouwen in dat het via het lenen van het nodige geld bij een bank haar wel gaat lukken. Wissal is erg nuchter en weet dat de eerste maanden zwaar zullen zijn en daarom heeft ze via mond-op-mond-reclame bij de moeders van haar dochters school en via haar netwerk aan Irakese families al veel potentiële klanten kunnen strikken. Door haar doorzettingsvermogen en ervaring in het vak zal het haar vast lukken om haar zaak tot een succes te brengen en hopelijk kan ze dan ook zo snel mogelijk haar deuren openen.

 

Tekst: Kim Plaizier