Ayman Sandok: Syrische filmmaker met grootse visie

Wie is hij?

Ayman is een gepassioneerde producer en filmmaker uit Syrië die bereid is de harde competitie van de filmwereld aan te gaan. Hij weet zeker dat hij zich kan onderscheiden van de anderen. Hij is al vijf jaar in Nederland en doet op dit moment de part time Digital Film Study aan het SAE Instituut in Amsterdam om nog meer kennis over film op te doen en zijn kansen op een succesvolle carrière te verhogen. Voor hij naar Nederland kwam heeft Ayman de studie Media and Mass Communication aan de universiteit gestudeerd en als producer gewerkt voor de nationale televisie van Syrië. Door al deze kennis en ervaring weet hij dat je als producer of videograaf erg flexibel inzetbaar moet zijn en ook vaak veel tijd kwijt bent aan het nabewerken van de beelden en zo kwam hij op zijn idee om een mobiele studio te beginnen. Met deze mobiele studio, in de vorm van een busje met daarin alles wat hij nodigt heeft om te filmen en direct de beelden klaar te maken voor publicatie, zal Ayman ervoor zorgen dat hij zijn competitie een stapje voor is.

Wat is zijn drijfveer?

Geld is fijn om het leven makkelijker te maken, maar Ayman is van mening dat dit zeker niet het enige is in het leven. Wat hem drijft is juist het achterlaten van een indruk, waardoor hij mensen hun meningen zou kunnen veranderen. Ayman’s droom is om, wanneer zijn studie is afgerond, documentaires te gaan maken over onderwerpen die te maken hebben met het milieu en het liefst zou hij dit door heel Europa onderzoeken. Omdat dit een relevant probleem is, maar ook omdat er veel verschillende meningen over bestaan, wil Ayman hierop inzoomen om meningen van mensen te kunnen veranderen met zijn beelden die hij heeft ontwikkeld met behulp van zijn bus.

Waar staat hij nu en wat gaat hij doen?

Ayman’s verhaal begint bij een workshop die hij deed waarbij gekeken werd naar de mogelijkheden die statushouders hebben en omdat door Ayman’s passie al snel duidelijk was waar hij naartoe wilde is hij toen gelinkt aan MigrantINC. Vervolgens heeft MigrantINC doormiddel van zetjes in de goede richting en begeleiding hem geholpen om zijn plan te vormen naar iets wat realistisch en uitvoerbaar is; een plan wat binnenkort werkelijkheid zal worden. Op dit moment is Ayman dan ook bezig met het halen van zijn rijexamen, zodat hij dan ook gelijk de weg op kan wanneer hij zijn bus heeft aangeschaft. Voor het zover is moet eerst zijn BBZ-regeling rond zijn, maar hij heeft hier veel vertrouwen in en weet al precies wat hij met het geld gaat doen voor zijn bedrijf.

Wanneer het bedrijf van Ayman ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, is hij van plan als eerste zijn officiële site online te laten gaan zodat hij zijn werk zo goed mogelijk kan delen met mogelijke klanten. Daarnaast wil hij wanneer zijn BBZ-regeling rond is, een busje kopen en zijn uitrusting uitbreiden zodat hij genoeg tools bezit om zijn klanten precies de kwaliteit te kunnen bieden waar hij voor wilt gaan. Inmiddels is duidelijk dat zijn BBZ aanvraag is goedgekeurd.

Welke uitdagingen komt hij tegen?

Omdat Ayman tot nu toe nog niet genoeg budget heeft gehad om de uitrusting te kopen die hij nodig had, heeft hij deals gesloten met sommige klanten om de lenzen of lichten te krijgen die hij nodig had inruil voor een filmpje. Op deze manier heeft hij ondanks de financiële tegenslag toch iets kunnen regelen voor zichzelf.

Ook had hij veel moeite met alle juridische zaken die komen kijken bij het ondernemen en werken voor jezelf en merkte hij dat zijn Nederlands-niveau niet erg meewerkte op dit gebied, waardoor hij dit niet allemaal alleen kon. Om dit op te lossen heeft hij telkens hulp gezocht bij MigrantINC en heeft hij ook een afspraak gehad bij een boekhouder om alles duidelijk te krijgen rond de financiën. Ondanks deze lastigere punten ziet Ayman dat doordat anderen zijn grote passie voor film in hem zien, ze juist heel graag helpen en in hem geloven en dat hij door die grote passie er wel gaat komen.

 

Tekst: Kim Plaizier