Mohammed Hosam Baroudi: Syrische handelaar die alleen voor kwaliteit gaat

Wie is hij?

Mohammed Baroudi is een handelaar in hart en nieren uit Syrië met een goed inzicht in de markt op het gebied van tweedehands interieur. Zijn bedrijf biedt spullen aan voor binnenshuis op zoek naar een tweede leven. Hierbij staat kwaliteit en service op nummer een; hij maakt de spullen schoon en knapt ze op na de inkoop en bezorgt de spullen aan huis, bevestigt waar nodig en biedt garantie. Waar volgens Baroudi het succes in zit is dat hij precies weet wat de klant wil en dit ook op de juiste manier aanbiedt. Hij is al 2,5 jaar in Nederland en heeft in Syrië diverse werkzaamheden verricht op gebied van restauratie en reparatie van technische apparatuur waarvoor hij ook de universitaire opleiding Engineering heeft afgerond. Ook het inkopen en verkopen van spullen deed hij al in Syrië en dat besloot hij voort te zetten in Nederland.

Waar staat hij nu?

In juni 2017 kreeg Baroudi zijn woning in Den Haag aangewezen. Hij had zijn bank een make-over gegeven en hier werd goed op gereageerd door anderen waardoor hij het idee kreeg om hier meer mee te doen. Een maand later stond hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en toen begon Baroudi Trading of B&T. Samen met zijn boekhouder heeft hij zijn businessplan in elkaar gezet en met de hulp van vrienden heeft hij financieel zijn bedrijf van de grond gekregen. Met hulp van MigrantINC heeft hij een aanvraag bij Besluit Bijstand Zelfstandigen ingediend. Op dit moment heeft Baroudi twee opslagplaatsen voor zijn meubels en vindt hij zijn klanten vooral via marktplaats en Facebook waar zijn spullen vaak al snel zijn verkocht na het aanbieden hiervan.

Wat gaat hij doen?

Het inkopen en verkopen van inboedel is iets wat makkelijk zwart te doen is maar Baroudi heeft grote plannen voor zijn toekomst en wil dit juist daarom heel graag gewoon wit doen, zodat hij zijn bedrijf nog meer uit kan breiden en opslaglocaties door het hele land kan vestigen. Op dit moment is hij in afwachting op een lening bij de bank Triodos. Wat hij met het geld gaat doen? Investeren in een grote bus en een grote opslagplaats zodat hij meer klanten kan bedienen in een kortere tijd en zo effectiever aan de slag kan. Wanneer hij de lening heeft wilt hij ook een chauffeur, voor de bezorging, en een klusjesman, voor het opknappen van de meubels, aannemen zodat hij ook banen kan creëren voor anderen.

Welke uitdagingen komt hij tegen?

Baroudi kwam tijdens het opzetten van zijn onderneming veel regels, wetten en andere zaken tegen waar hij niet wist mee om te gaan, maar dit hield hem niet tegen en nog steeds niet; wanneer hij ergens tegenaan loopt zoekt hij het op op het internet of bespreekt hij dit met zijn boekhouder. Ook wacht hij al 7 maanden op zijn Bbz-aanvraag, zodat hij dit ook kan investeren in zijn onderneming maar hij geeft aan dit niet meer nodig te hoeven hebben als hij de lening bij Triodos rond heeft. Hij kan dan al aan de slag en verwacht dan genoeg verdienen om zonder uitkering verder te gaan en dat is voor hem belangrijk. Het vertrouwen dat hij heeft in zijn bedrijf komt uit het succes wat hij tot nu toe heeft ervaren en de vraag die hij ziet op de markt naar mooie en betaalbare meubels. Door zijn goede werk komen klanten terug voor meer en dat zegt veel.

 

Tekst: Kim Plaizier