Akram Sekkari: Ambitieuze kapper uit Syrië

Wie is hij?

Akram is een gedreven haarstylist, schoonheidsspecialist en visagist uit Syrië met een berg ervaring die graag voor zichzelf wilde werken. Hij is vier jaar in Nederland en met zeven jaar ervaring met werken in salons in verschillende Arabische landen vond hij dat hij klaar was voor een nieuwe uitdaging. Akram heeft besloten zijn eigen bedrijf te starten; een eigen kapperszaak. 1 april is dit van start gegaan.

Waar staat hij nu?

In juni 2017 begon het verhaal toen Akram via een contactpersoon erachter kwam dat het mogelijk was een eigen zaak op te zetten met hulp van de gemeente en instanties. Samen met zijn boekhouder heeft hij zijn businessplan in elkaar gezet om zijn onderneming van start te laten gaan en met behulp van zijn vrienden, vader en eigen geld heeft hij dit weten te financieren. Met hulp van MigrantINC heeft hij zijn zaken bij de Kamer van Koophandel in orde kunnen maken, heeft hij zijn bedrijfsplan aangepast en zit hij in het proces van het aanvragen van het Besluit Bijstand Zelfstandigen. Ook heeft Akram ondertussen de locatie gevonden waar hij tevreden mee is. Inmiddels is de winkel open gegaan per 1 april.

Wat gaat hij doen?

De salon van Akram zal gespecialiseerd zijn in zijn interesses rond haarverzorging en schoonheid met het doel om mensen er goed verzorgd en stralend uit te laten zien. Door zijn Allround ervaring zijn alle klanten welkom in de toekomst. In het begin zal Akram door zijn budget alleen mannen knippen, maar hij hoopt na drie tot vier maanden uit te kunnen breiden naar het knippen en verven van vrouwen. Hij heeft veel vertrouwen in de toekomst van zijn salon en hoopt dan ook dat hij snel genoeg klanten zal hebben om zijn plannen te verwerkelijken en personeel aan te nemen. Hij gaf aan dat een van zijn vrienden uit Syrië ook kapper is en moeite heeft met een baan vinden en dat hij dus ook deze mensen graag een kans wilt geven. Een van zijn vrienden die hij ontmoet heeft in het AZC Ter Apel en nu in Rotterdam al drie kapperszaken heeft ziet hij als inspiratie. Hij hoopt net zo succesvol te worden wanneer de tijd rijp is. Voor nu hoopt hij gewoon zonder uitkering voor zichzelf te kunnen zorgen door van zijn hobby zijn werk te maken.

Welke uitdagingen komt hij tegen?

Een van de zaken waar Akram tegenaan loopt  is het regelen van vergunningen. Zo wilde hij graag een reclamebord zodat hij de opening van zijn zaak kon promoten, maar kon hij er niet achter komen hoe hij hiervoor de vergunning moest regelen via de gemeente. Akram geeft aan dat hij veel nog niet weet en dat hij daar ook de ondernemers in de straat waar zijn zaak komt voor inschakelt; hij heeft zich voorgesteld en is niet bang om vragen te stellen. Zijn sociale skills komen hem zo goed van pas en hij heeft op deze manier ook al een paar toekomstige klanten kunnen strikken voor een knipbeurt. Ondanks enige tegenslag ziet Akram veel kansen en kan hij door zijn “gouden handen”, zoals hij het zelf noemde, sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen binnenkort beginnen in zijn eigen salon.

Tekst: Kim Plaizier