Syrische statushouders openen eerste donerzaak met EKO keurmerk

In februari 2017 opende in Hilversum de eerste dönerzaak met een EKO-keurmerk. Het vlees, de frietjes en alle verse producten zijn biologisch. En dat is niet het enige bijzondere aan Royal Food Hilversum. De eigenaren Zaher Farhat en Arabi Al Sheikh zijn statushouders – en wonen pas vier jaar in Nederland.

In Syrië runde Zaher Farhat een restaurant met zijn broers. Ze serveerden daar ongeveer dezelfde gerechten als hij nu in Hilversum op de kaart heeft staan: döner van kip, halve haantjes en pizza. Maar de verschillen zijn groter dan de overeenkomsten. “In Syrië heeft elk restaurant zijn eigen smaak. In Nederland komt het vlees uit de fabriek en smaken de schotels bijna overal hetzelfde.” Dat wilde hij anders gaan doen. Samen met zijn vriend Arabi Al Sheikh begon hij Royal Food Hilversum. Al Seikh: “We ontmoetten elkaar op de eerste dag in het AZC in Ter Apel. We kregen op dezelfde dag een verblijfsvergunning, verhuisden tegelijkertijd naar een dorpje in Groningen, en nu hebben we samen een restaurant.”

Syrische kruiden
Farhat begon met het bedrijfsplan. Hij deed online onderzoek naar leveranciers, de prijzen van verschillende producten en uiteindelijk de locatie voor hun restaurant. “We willen dat onze gerechten lekker zijn. In Syrië kennen we alleen biologisch vlees, maar geen biologische groente. In Nederland kun je bijna alles biologisch krijgen.”

PROJECT CV
ROYAL FOOD HILVERSUM

Zaher Farhat en Arabi Al Sheikh openden in februari 2017 het eerste dönerrestaurant van Nederland met een EKO-keurmerk. Ze hebben het zilveren label en dit betekent dat het vlees voor 50 tot 80 procent biologisch moet zijn. In de praktijk maken ze de döner van kip zelf en die is helemaal biologisch. Het restaurant ligt in het centrum van Hilversum. ROYALFOODHILVERSUM. NL

Zelfstandigheid
Farhat en Al Sheikh maken nu hun Döner zelf en hebben het zilveren EKO-keurmerk. Dat betekent dat 50 tot 80 procent van de ingrediënten biologisch is. Bij Royal Food serveren ze naast biologische frisdranken ook normale frisdranken, is het kippenvlees biologisch en gebruiken ze kruiden die ze kennen vanuit de Syrische keuken. “We zijn geen Syrisch restaurant, maar we willen wel de smaken van Syrië benaderen.”

Royal Food Hilversum was er waarschijnlijk niet geweest zonder de bemiddeling van het Project Inspiratie Programma (PIP) dat ondersteund wordt door Humanitas en de Gemeente Groningen. Theo Huizing begon PIP omdat hij ziet dat statushouders weinig kansen krijgen om zelfstandig ondernemer te worden, terwijl ze vaak wel het juiste DNA daarvoor hebben. “Ik leerde Zaher kennen als een echte ondernemer. Hij had al een eigen zaak in Syrië en ook de ambitie om zoiets in Nederland te gaan doen. De maatschappelijke organisaties die vluchtelingen begeleiden denken vaak alleen vanuit werken in loondienst. Terwijl een eigen onderneming vaak hun beste kans is op economische zelfstandigheid.”

AANMELDEN
Triodos Bank kon dankzij de bemiddeling van PIP een lening geven aan Royal Food Hilversum. De twee ondernemers konden hiermee de zaak overnemen en inrichten. Naast Triodos Bank heeft de gemeente een lening gegeven vanuit het Besluit Bijstand Zelfstandigen. De ondernemers zijn nu in staat hun eigen bedrijf te voeren, inkomen te verwerven en zijn niet meer afhankelijk van de bijstand. Farhat en Al Sheikh zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ze zijn blij met hun plekje in Hilversum. Farhat woont boven het restaurant en zijn kinderen kunnen vanuit hier lopend naar school. Ze dromen nog wel over een terrasje voor hun zaak. Daar staan nu fietsenrekken van de gemeente. En dat is dan weer typisch Nederlands.

MigrantINC is ook met Triodos Bank in gesprek om ondernemers in het programma van krediet te kunnen voorzien. Een eerste kennismaking heeft plaatsgevonden met 6 ondernemers en de speedmeets waren veelbelovend. Hou de site in de gaten voor verdere ontwikkelingen.

https://dekleurvangeld.nl/syrische-statushouders-openen-eerste-donerzaak-met-eko-keurmerk/
Tekst: Daphne Rieken
Fotografie: Pieter van den Boogert

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.