Abdulwahid van Bommel: ‘Qua waarden verschilt een moslim niet veel van een niet-moslim’

Orthodoxe, religieuze waarden zorgen soms voor frictie als ze niet overeenkomen met breed gedragen opvattingen in de samenleving. KIS onderzoekt welke waarden vooral schuren en gaat daarover in gesprek met intellectuelen. Dit keer met theoloog en schrijver Abdulwahid van Bommel. ‘Je kunt ervan uitgaan dat wat goed en kwaad voor jou is, ook voor mij geldt.’

Van Bommel is onder meer auteur van de boeken Valt Er Nog Wat Te Lachen Met Die Moslims, Wankele Waarden en Islam, Liefde en Seksualiteit. Hij werd geboren als zoon van een katholieke vader en een hervormde moeder, maar bekeerde zich tot de islam. Ook schreef hij het boek De Koran, Uitleg voor kinderen. Dit boek wordt ook wel de ‘kinderkoran’ genoemd. Van Bommel was ook hoogleraar aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam en werkt als imam in verschillende moskeeën.

MUZIEK EN RELIGIE
‘IN PLAATS VAN ALS EEN WETBOEK ZOU IK DE KORAN EERDER ALS EEN INSPIRATIEBRON UITLEGGEN’
Muziek is mede een aanleiding geweest voor Van Bommels bekering. Wordt binnen verschillende salafistische groeperingen muziek afgewezen en als zonde beschouwd, volgens Van Bommel is muziek juist het beste te vergelijken met religie. ‘Het heeft te maken met jezelf kunnen uitdrukken, met je innerlijke gevoel. Het is zo zonde wat voor een verrijking en ervaring buiten beschouwing wordt gelaten. Muziek krijgt een hele rare functie toegekend.’

‘Waar het in de salafistische leer om gaat, is met name de levensstijl van bijvoorbeeld popartiesten. Deze wordt veroordeeld en daarmee alle muziek. Dat is erg jammer. Rigide denkende en fundamentalistische imams stoten de creativiteit van kinderen af, het is een onbekend gebied. En ze vinden het ook niet nodig.’

Je moet de Koran interpreteren in zijn context en in de zin van deze tijd, vervolgt Van Bommel. ‘Je ziet dat elke mens in het Mekka van toen wordt gewaardeerd. In plaats van als een wetboek zou ik de Koran eerder als een inspiratiebron willen uitleggen. Het gaat erom wie je bent als mens in het geheel.’

Vanuit dat oogpunt heeft hij ook de Kinderkoran geschreven: ‘Ik wil kinderen opvoeden tot democratische burgers waarbij ze de ander kunnen waarderen zoals ze zichzelf waarderen’, licht Van Bommel toe. ‘Waarbij ze in de ander het goede kunnen herkennen. Die gedachte is voor mij doorslaggevend. Kun jij vanuit het ethische denken dat de Koran stimuleert, ook het goede bij de ander herkennen? En niet alleen maar in je eigen groepje?’

Lees het hele artikel op: https://www.kis.nl/artikel/abdulwahid-van-bommel-qua-waarden-verschilt-een-moslim-niet-veel-van-een-niet-moslim

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.